Waarom OTTOSSON lijnolieverf?
- Oplosmiddelvrij en zonder synthetische toevoegingen. Plasticvrij.
- Op basis van lijnolie met natuurlijke pigmenten
- Zeer goede dekking
- Lijnolieverf sluit de ondergrond niet af, hout kan blijven ademen
- Lijnolieverf voorkomt dat hout gaat rotten
- Ottosson lijnolieverf bevat uitsluitend koudgeperste Zweedse lijnolie en pigmenten, geen oplosmiddelen
- Voordelig verbruik: 12-20m2 per liter (afhankelijk van de ondergrond)
- Gemakkelijk in onderhoud
- Herschilderen in 7-10 jaar
- Geen aparte grondverf nodig
- Lage prijs per m2 (ca. €1,95 per m2)
- Veilig voor mens & milieu
- Lichte zijdeglans
Waarom Ottosson lijnolieverf? In dit filmpje legt Gunnar Ottosson het zelf uit:
Waar wordt OTTOSSON lijnolieverf van gemaakt?
Ottosson lijnolieverf wordt gemaakt van olie wat geperst wordt uit lijnzaad, zaadjes van de vlasplant. De olie wordt gekookt en er worden natuurlijke pigmenten toegevoegd, dat is alles.
Waarom is OTTOSSON lijnolieverf zo milieuvriendelijk?
Ottosson lijnolieverf wordt gemaakt van lijnolie en natuurlijke pigmenten. Het bevat geen oplosmiddelen of andere synthetische toevoegingen, puur natuur dus!
Op welke ondergronden kan ik lijnolieverf gebruiken?
Hoewel lijnolie voornamelijk voor houtwerk gebruikt wordt kun je lijnolieverf ook gebruiken op bijvoorbeeld ijzer of pleisterwerk, zelfs plastic kun je er mee schilderen, denk bijvoorbeeld aan plastic regenpijpen. Lijnolieverf wordt vooral veel gebruikt voor buitenschilderwerk omdat het zo ontzettend duurzaam is en je ondergrond goed beschermt, maar ook voor binnenschilderwerk is het ideaal, juist omdat het geen oplosmiddelen en chemische toevoeging bevat, veilig voor volwassenen, kinderen, dieren en natuurlijk het milieu.
Is mijn houtwerk wel goed beschermd als ik lijnolieverf gebruik?
Jazeker! Hout en elke andere ondergrond wordt juist door het gebruik van lijnolieverf extra goed beschermd. Dat komt omdat lijnolie zeer goede beschermende eigenschappen heeft, het trekt diep in je ondergrond en beschermt deze van binnenuit. Daarnaast sluit lijnolieverf het hout (of je andere ondergrond) niet af en laat het hout ademen zodat het niet gaat rotten. Hout met lijnolieverf geschilderd blijft jarenlang in goede conditie.
Hoe gebruik ik lijnolieverf?
Het werken met lijnolieverf is heel gemakkelijk. Het werkt fijn en ruikt lekker. Je hoeft je niet druk te maken over sterk ruikende chemische dampen die bij het verven vrijkomen want OTTOSSON lijnolieverf bevat geen oplosmiddelen of andere chemische toevoegingen. Het is dus veilig in gebruik. Je brengt dunne lagen aan, dat is belangrijk, werk altijd dun. De verf heeft een zeer goede dekking, dus dik schilderen is ook niet nodig. Vanaf blank hout werk je in 3 lagen, je eerste laag is een basislaag die je verdund met lijnolie, de olie trekt diep in het hout en beschermt het perfect, van binnenuit. Daarna breng je twee lagen onverdunde verf aan, altijd dun aanbrengen en zorg ervoor dat je vorige laag goed droog is. De droogtijd per laag is, afhankelijk van het weer en luchtvochtigheid, tussen de 1 en 3 dagen. Er zijn dus eigenlijk twee belangrijke leidraden: breng de verf altijd dun aan en hou je aan de droogtijden, dan krijg je het beste resultaat. Schilder je met lijnolieverf over oude verflagen dan zijn twee lagen voldoende.
Hoe lang is de droogtijd van lijnolieverf?
De droogtijd van lijnolieverf is afhankelijk van de temperatuur, het weer en de luchtvochtigheid. De droogtijd per laag ligt tussen de 1-3 dagen, in principe is dit dus niet heel veel langer dan de reguliere synthetische verven die voor buiten gebruikt worden en ervaren de meeste mensen de droogtijd niet als vervelend of ongemakkelijk, wanneer je jouw huis schildert ben je meestal na een kleine dag sowieso nog niet toe aan een nieuwe laag. Het is wel belangrijk dat je de droogtijd aanhoudt.
Wanneer je binnen schildert adviseert Ottosson om 1% extra droogmiddel (siccatief) toe te voegen.
Kan ik lijnolieverf gebruiken over oude bestaande (synthetische) verflagen?
Ja dat kan, je kunt gewoon met lijnolieverf schilderen over oude (synthetische) verf- of beitslagen. Schuur de ondergrond goed op, verwijdere loszittende verf en bladders en maak de ondergrond goed schoon met een sopje met lijnoliezeep en laat de ondergrond goed drogen. Kale plekjes behandel je eerst met een grondlaag (verf gemengd met lijnolie zie gebruiksaanwijzing) als die goed droog zijn na 1-3 dagen kun je alles met onverdunde lijnolieverf schilderen. Ook hier geldt; breng de verf dun aan, dat is belangrijk. Als deze laag droog is breng je een laatste laag aan.
Als ik over oude verflagen schilder beschermt lijnolieverf het hout dan net zo goed?
Omdat de lijnolie wanneer je over oude afsluitende synthetische verflagen schildert niet in de ondergrond kan trekken beschermt de lijnolieverf het hout ook minder goed. Het is nog steeds een goed alternatief voor synthetische verven, maar wil je het optimale effect van lijnolieverf benutten dan is het altijd het beste om vanaf de basis, dus het kale hout, te beginnen. Op die manier kan de lijnolie goed in het hout trekken, dit van binnenuit beschermen en kan het hout ademen omdat er geen synthetische verflaag meer tussen zit. Maar ben je gewoon op zoek naar een goed, echte milieuvriendelijk alternatief voor synthetische verven dan kun je dus Ottosson lijnolieverf prima over oude of fabrieksgegronde ondergronden aanbrengen.
Is lijnolieverf duurder dan andere verven?
Nee, lijnolieverf is niet duurder dan reguliere verven die je koopt in de verfspeciaalzaak of bouwmarkt. Lijnolieverven zijn zuinig in gebruik, gemiddelde verbruik is 15-20m2 per liter, en daarnaast gaat het schilderwerk langer mee dan wanneer je reguliere chemische verven gebruikt.
Vergeleken met goede kwaliteitsverven is Ottosson lijnolieverf zelfs goedkoper per liter:
Wat voor finish heeft OTTOSSON lijnolieverf?
Lijnolieverf heeft in principe 1 soort finish, het heeft een mooie lichte zijdeglans, eggshell wordt dat ook wel genoemd. Zoek je een echte hoogglansverf dan is Ottosson lijnolieverf niet je beste keuze.
Wil je een matte uitstraling dan kun je bij Ottosson lijnolieverf kiezen voor het aanbrengen van 1 laag (verdunt met lijnolie) deze methode geeft een mooi mat resultaat, maar werkt alleen goed op materialen doe veel olie absorberen, zoals ruw, ongeschaafd en onbehandeld hout en pleisterwerk. Het is aan te raden om altijd eerst even een proefje te maken, zo ben je zeker dat het resultaat is wat je wilt. Op de pagina Matte finish op ruw hout met OTTOSSON lijnolieverf lees je hoe je te werk gaat.
Heeft lijnolieverf onderhoud nodig?
Lijnolieverf beschermt je hout (of andere ondergrond) heel goed, van binnenuit en omdat het geen afsluitende laag geeft zoals reguliere verven dat wel doen kan je hout (of andere ondergrond) blijven ademen. Lijnolieverf voorkomt dat hout gaat rotten, pleisterwerk afbrokkelt en ijzer gaat roesten.
Afhankelijk van de blootstelling aan zonlicht, zal lijnolieverf buiten uiteindelijk matter worden, dit zal je het eerst zien bij geschilderde oppervlaktes die op het zuiden in de volle zon liggen. Dit is het gevolg van de natuurlijke oxidatie van lijnolie, uiteindelijk, na vele jaren, vervaagt de verf. Het matter worden na een aantal jaar is het eerste zichtbare teken van dit proces. Maar ook al krijgt je geschilderde oppervlak na een aantal jaren een matter oppervlak dan is het hout nog steeds goed beschermd en hoef je niet gelijk actie te ondernemen. Lijnolieverf zorgt heel lang voor een goede bescherming van je geschilderde oppervlak, daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Wil je je oorspronkelijke glans en kleurdiepte weer terug dan gaat dit heel eenvoudig: een gemakkelijke snelle behandeling met lijnolie. Die behandeling is alleen "voor het oog" nodig, zoals aangegeven, je geschilderde oppervlak is nog steeds prima beschermd!
Wanneer moet ik opnieuw schilderen?
Als een oppervlak geschilderd met lijnolieverf mat wordt denk je misschien dat het tijd is om opnieuw te schilderen, maar dat is niet nodig! Met lijnolieverf geschilderde oppervlaktes zijn nog heel lang beschermd ook wanneer ze een matte uitstraling hebben gekregen. Je hoeft pas na 7 tot 10 jaar (en soms langer) opnieuw te schilderen. Als opfrisbeurt smeer je je mat geworden schilderwerk eenvoudig in met lijnolie, zoals wij hierboven en in het filmpje laten zien, en het krijgt z'n oorspronkelijke glans en kleur helemaal terug.
De unieke eigenschappen van lijnolieverf
Het gebruik
van lijnolieverf is een eeuwen oude traditie.
Lijnolieverven worden door kunstschilders al sinds de
late middeleeuwen gebruikt.
Vanaf de zeventiende eeuw tot de 2e wereldoorlog was het
de belangrijkste verfsoort voor zowel binnen- als
buitenschilderwerk.
Verven met lijnolieverf biedt verschillende voordelen omdat
lijnolieverf over een reeks bijzondere eigenschappen beschikt.
Lijnolieverf kan op praktisch elke ondergrond worden
aangebracht, zoals hout, pleisterwerk, steen en ijzer.
Lijnolie heeft een lagere oppervlaktespanning dan water en
dringt daardoor dieper in de ondergrond, bovendien is de
hechting van lijnolieverf op vrijwel alle ondergronden beter
dan bij andere verven.
Dit betekent dat lijnolieverf voorkomt dat hout gaat rotten, dat
pleisterwerk afbrokkelt en ijzer gaat roesten. Er kan gerust
gesteld worden dat lijnolieverf door haar conserverende
eigenschappen leidt een betere bescherming van de ondergronden
waarop zij wordt toegepast.
Doordat Ottosson lijnolieverf geen water of andere aan
bederf onderhevige stoffen bevat is de verf in afgesloten
verpakking onbeperkt houdbaar. Hierdoor is er minder afval wat
goed is jezelf en het milieu.
OTTOSSON lijnolieverf; uitsluitend lijnolie en pigmenten
OTTOSSON lijnolieverf bevat uitsluitend gekookte lijnolie en pigmenten. De lijnolie wordt gewonnen uit lijnzaad, zaad van vlas welke regionaal geteeld wordt op de akkers van Skåne in het zuiden van Zweden. Er worden geen oplosmiddelen toegevoegd en omdat de verf geen water bevat zijn er geen conserveermiddelen nodig. De pigmenten die Ottosson gebruikt zijn hoofdzakelijk natuurlijke pigmenten.
Kort over andere verschillende soorten verf
In bouwmarkten en verfspeciaalzaken zijn over het algemeen twee soorten verf te koop, de ene gebruik je voor buiten en verdun je met terpentine, dat zijn alkydverven, de andere gebruik je voor binnen en kun je verdunnen met water, dat zijn acrylverven. Beide verven zijn chemische verven die veel schadelijke stoffen bevatten en slecht zijn voor gezondheid en milieu.
Alkydverven zijn verven die meestal voor buiten gebruikt worden, Het zijn synthetische verven gemaakt met veel schadelijke chemische stoffen en gevaarlijke oplosmiddelen. Omdat deze verf zeer veel schadelijke oplosmiddelen bevat mag deze van de overheid niet meer binnen gebruikt worden door schilders. Dat geeft natuurlijk aan hoe schadelijk deze verven zijn.
Acrylverven zijn ook chemische verven. Veel mensen denken dat deze verven milieuvriendelijk zijn omdat ze verdund kunnen worden met water maar dat is een misverstand. Ze mogen dan wel minder oplosmiddelen bevatten, ze worden nog steeds hoofdzakelijk gemaakt van chemische grondstoffen die erg schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. De verf is dus wel waterverdunbaar maar wel gemaakt van synthetische grondstoffen.
Beide soorten van deze reguliere verven, alkydverf en acrylverf, die je vindt in bouwmarkt en verfspeciaalzaak worden dus gemaakt van chemische stoffen en bevatten gevaarlijke oplosmiddelen die allemaal gevaarlijk zijn voor het gezondheid en milieu. Plasticverven worden ze ook wel genoemd omdat het eigenlijk een laagje plastic is wat je als afsluitende laag aanbrengt op je ondergrond. Dus los van dat het niet gezond voor jezelf en het milieu is is het ook niet erg goed voor de ondergrond, deze kan niet meer ademen waardoor hout kan gaan rotten en verf bladderen.
Daarnaast zijn er ook verven die naast al die synthetische ingrediënten ook nog een toevoeging van lijnolie hebben, maar over het algemeen zijn ook dit ook geen echte milieuvriendelijke verven, ze mogen dan een deeltje lijnolie bevatten, een belangrijk deel van de samenstelling is nog steeds synthetisch.
OTTOSSON lijnolieverf is wél een echte natuurverf, het wordt gemaakt van lijnolie en pigmenten zonder oplosmiddelen en zonder chemische toevoegingen. Goed voor het milieu en je gezondheid en een genot om mee te werken!
Schilderen met lijnolieverf
Als je voor het eerst Ottosson lijnolieverf gebruikt, kun je voor een aantal verrassingen komen te staan. Het eerste wat je merkt is het afwijkende gewicht van het blik. Dit komt doordat de verf veel meer kleurpigment bevat dan andere verfsoorten. Dit verleent de verf haar uitstekende dekkracht en zorgt voor een zeer hoog rendement. Als je het blik openmaakt, ruik je de aangename geur van gekookte lijnolie. Verven met lijnolieverf is niet moeilijk. Breng altijd een hele dunne laag verf aan! Dit is de belangrijkste regel en tegelijk het grootste verschil met synthetische of alkydverven. Een goede werkplanning, het gebruik van goede kwasten en het opvolgen van de aanbevolen droogtijden, maken het werken met lijnolieverf tot een fijne bezigheid.
Esthetisch aspect
Dankzij de transparantie van lijnolie, die vergelijkbaar is met die van glas, heeft lijnolieverf een heel bijzondere glans. Een glans die niet kan worden nagebootst met synthetische verf. Het geverfde oppervlak heeft een prachtig patina en een mooie veroudering na verloop van tijd.
Wat kun je verwachten?
Ottosson Lijnolieverf bladdert en scheurt niet.
Onder invloed van zonlicht veroudert de verf buiten op
een natuurlijke manier en wordt uiteindelijk mat. Bij op
het zuiden gelegen oppervlakken kan de verf na een
aantal jaren gaan krijten. Het onderhoud is eenvoudig –
smeer het oppervlak in met een dunne laag gekookte
lijnolie om het pigment opnieuw te binden en de kleur en
glans opnieuw terug te laten komen.
Hoewel synthetische verven hun glans langer behouden dan
lijnolieverf, hebben deze verven weer andere nadelen.
Ottosson lijnolieverf heeft een mooie lichte zijdeglans, maar als echte hoogglans voor jou de belangrijkste eigenschap is, dan is lijnolieverf voor jou misschien niet de beste keuze.